Gå direkt till innehåll
Mord på framstående kvinnor i Irak

Pressmeddelande -

Mord på framstående kvinnor i Irak

En rad framstående kvinnor, däribland läkare, kvinnorättsförsvarare, jurister och politiker har mördats av IS i Irak den senaste tiden. I söndags rapporterades om ytterligare tre mord. Det är en utveckling som hotar ledande kvinnoaktivister i hela landet.

- Situationen blir värre för varje dag. Hoten och morden gör att vårt handlingsutrymme som försvarare av kvinnors rättigheter krymper, säger Liza Hido, från Baghdad Women´s Association.

Men trots det akuta läget har representanter från Iraks hårt pressade kvinnoorganisationer nu lyckats samlas i Istanbul 13-16 oktober

- Vem ska arbeta för kvinnors rättigheter om de som försvarar dem hotas och dödas, säger Emelia Frennmark, fältrepresentant i Irak för Kvinna till Kvinna och på plats under mötet i Istanbul.

Under dagarna möts aktivister från hela landet, med olika religiös och etnisk bakgrund från åtta kvinnoorganisationer. 

- På mötet finns en yezidisk aktivist som har direktkontakt med yezidiska kvinnor tillfångatagna av IS. En annan aktivist har själv levt under IS kontroll i Diyala. Flera av deltagarna har tvingats fly under sommaren men fortsätter att arbeta med kvinnors rättigheter trots att de själva är internflyktingar. Två av deltagarna driver skyddade boenden i Bagdad och i andra delar av landet och lever med dödshot från shiitisk milis, berättar Emelia Frennmark.

 

Kontakt: Emma Janke

Pressansvarig

emma.janke@kvinnatillkvinna.se

+46(0)73-360 91 25 

+46 (0)708-30 34 68 

Kvinna till Kvinna har kontor i Irak och förmedlar kontakt med representanter från Iraks kvinnoorganisationer och experter på kvinnors rättigheter i Irak. Under hösten kommer Kvinna till Kvinna att lyfta kvinnorättsförsvarares svåra situation i bl a Irak och Armenien i kampanjen #femdefenders. 

Foto: Säkerhetsträning i Istanbul oktober 2014. Många av deltagarna är utsatta för allvarliga hot för att de står upp för kvinnors mänskliga rättigheter i Irak. Kvinna till Kvinna/Karin Råghall

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.