Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Lena Ag deltar i resa med fredspristagare till Balkan

Syriska kvinnor på flykt är utsatta både inne i det konfliktdrabbade Syrien och under den svåra resan till och genom Europa. 16 – 20 november reser delegationen Opening Borders: #womenrefugeeswelcome till Balkan för att på plats studera situationen. Delegationen består bland annat av tre Nobels Fredspristagare, Jody Williams (USA), Shirin Ebadi (Iran) och Tawakkol Karman (Yemen) samt flera internationellt kända kvinnorättsförsvarare, som Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag.

Delegationen börjar i Belgrads flyktingläger och besöker gränspassagerna mellan Serbien-Kroatien och Kroatien-Slovenien samt Zagreb och avslutar i Berlin, Tyskland där gruppen träffar nära medarbetare till förbundskansler Angela Merkel.

Avsikten med resan är att belysa den svåra situationen för kvinnor på flykt med utgångspunkt från den kritiska situationen på Balkan. Kvinnors röster hörs inte, de har ofta mindre pengar och utsätts i högre utsträckning för sexuellt våld under flykten.

Delegationen vill också synliggöra det frivilliga hjälparbetet och det lokala civilsamhällets stöd till kvinnor på flykt, såväl inom som utom Syrien.

Opening Borders: #womenrefugeeswelcome vill även sätta press på politiker och makthavare att lösa situationen för de människor som är på flykt genom Europa och påskynda en icke-militär lösning på kriget i Syrien.

Det finns möjligheter för journalister att följa delegationen både i Serbien (16 november) Kroatien (17-18 november) och Tyskland (19-20 november).

En presskonferens kommer att hållas 20 november 11.30 på Steigenberger Hotell, Berlin.

Bilden: Syriska kvinnor i flyktingläger i Irak. Foto: Karin Råghall

För mer information, kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig 0733-60 91 25

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.