Gå direkt till innehåll
​”Låt inte våra patriarkala ledare tysta er!”

Pressmeddelande -

​”Låt inte våra patriarkala ledare tysta er!”

Kvinna till Kvinna arrangerade ett rundabordssamtal under torsdagen på den svenska FN-representationen i New York där jämställdhetsminister Åsa Regnér deltog. Syftet var att lyfta de ökande hoten mot kvinnorättsaktivister runt om i världen. Aktivister från Syrien, Egypten, Irak, Iran, Liberia och Georgien deltog. Många lever under dödshot eller har upplevt godtyckliga arresteringar och förhör, för sitt arbete för kvinnors rättigheter.

- Det är mycket oroväckande med det hot och våld som kvinnorättsaktivister upplever dagligen. Om dessa kvinnor tystas så kommer vi definitivt inte att se någon förändring. Det sätt på vilket mänskliga rättigheter åsidosätts runt om i världen är kontraproduktivt och kortsiktigt för utveckling och fred, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Under det officiella FN-mötet hade medlemsstaterna svårt att ens enas om att kvinnoorganisationer och det civila samhället spelar en viktig roll i arbetet för kvinnors rättigheter.

Aktivisterna uttalade däremot under samtalet ett starkt stöd för Sveriges feministiska utrikespolitik. De betonade hur viktigt det är att regeringsföreträdare lyssnar på dem och ger dem ett erkännande för de värderingar de kämpar för och det konkreta arbete de utför. Jämställdhetsminister Åsa Regnér fick med sig en uppmaning hem till Margot Wallström.

- Vi har ett budskap till er utrikesminister: Låt inte våra patriarkala ledare tysta er. Vi vägrar låta dem tysta oss. Den svenska utrikesministern har miljoner kvinnor bakom sig när hon agerar, säger Yanar Mohammed, från den irakiska kvinnoorganisationen, OWFI .

Lena Ag 070-3658909

Sanam Anderlini iransk/brittisk kvinnorättsaktivist, ICAN, kontakt: +1 202 4152446

Yanar Mohammed, irakisk kvinnorättsaktivist, kontakt: yanar2002@hotmail.com

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.