Gå direkt till innehåll
Låst läge i Gaza – vägar framåt

Pressmeddelande -

Låst läge i Gaza – vägar framåt

Det internationella samfundet bidrar till Gazabornas lidande genom att inte få till stånd återuppbyggnaden av Gaza. Våldet kommer trappas upp igen, om inget drastiskt sker. Dessa slutsatser drar Diakonia, Individuell Människohjälp, Kvinna till Kvinna, Oxfam, Rädda Barnen och Svenska Kyrkan, tillsammans med 45 andra organisationer med långsiktigt engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter i Mellanöstern i en rapport som släpps idag. Rapporten "Charting a New Course: Overcoming the stalemate in Gaza" sammanfattar situation sedan kriget i Gaza sommarens 2014.

För sex månader sedan utlovade det internationella samfundet 3,5 miljarder dollar till återuppbyggnaden av ett Gaza där 19 000 bostäder samt sjukhus och skolor förstördes under 51 dagars bombningar. 100 000 personer är fortfarande hemlösa, många av dem barn. Bara 26,8% av de 3,5 miljarder USD som utlovades har kommit in. Men bristen på pengar är inte den enda utmaningen; många av projekten som trots allt har finansiering har inte implementerats eftersom blockaden gör det omöjligt att få tillgång till material.

Sedan vapenvilan har våldet mot den civila befolkningen fortsatt. Vid fler än 400 tillfällen har Gaza beskjutits av Israel. Under samma tid har fyra raketer avfyrats från Gaza mot Israel. Rapporten understryker att utan ytterligare insatser och ett nytt förhållningssätt från omvärlden kommer våldet att ta överhanden igen. Istället för att anpassa sig till blockadens begränsningar och olagligheter, vilket nu sker, måste omvärlden insistera på ett slut på blockaden. Rapporten lyfter därför bland annat följande åtgärder:

-Parterna bör genast återuppta förhandlingar för långsiktig vapenvila som adresserar behovet av hållbar rekonstruktion av Gaza och konfliktens grundorsaker. Vapenvilan måste också skapa säkerhet för både israeler och palestinier.

-Israels blockad av Gaza måste hävas. Internationella samfundet bör sätta en tidsplan för detta.

-Håll alla parter ansvariga för brott mot folkrätten, kräv skadestånd för förstört bistånd och säkerställ att eventuella vapenavtal och avtal med företag inte bidrar till brott mot folkrätten.

-Påskynda återuppbyggnaden och insistera på tillgång till nödvändigt material i enlighet med folkrätten.

-Bygg upp och stimulera Gazaremsans ekonomi, stötta steg mot ett samlat palestinskt styre över Gaza och Västbanken och insistera på att palestinska politiska aktörer prioriterar uppbyggnaden av Gaza.

-Åberopa Egyptens skyldighet att släppa igenom humanitära leveranser.

För mer information, kontakta:

Louise Gauffin, generalsekreterare, Oxfam Sverige (press Corinne Appelgren 072 249 88 22)

Ann Svensén, generalsekreterare IM, Individuell Människohjälp, 046 32 99 40 (Pressekreterare Eva Emmelin, 046 32 99 53)

Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan, 0768-00 01 02 (pressekreterare Stefan Håkansson).

Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia, 08 453 69 33 (pressekreterare Esther Flores Sedman)

Linda Säll regionchef Kvinna till Kvinna (press Magnea Marinosdottir +972-545-279 044)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.