Gå direkt till innehåll
Långsiktigt stöd behövs till Syriens flyktingkvinnor

Pressmeddelande -

Långsiktigt stöd behövs till Syriens flyktingkvinnor

Den pågående flyktingkatastrofen berör oss alla djupt. Miljoner människor i Syrien lever i konstant skräck. Bomber faller. Våldtäkter, tortyr och kidnappningar är vardag och ovissheten tär på människor. Du vet inte om du själv och dina nära kommer att överleva veckan eller ens dagen.

En av dem som drabbats är Darine Zein el Abidin. Hon flydde från Syrien med sin familj när situationen blev för svår.

- Jag var rädd hela tiden. När mina barn var i skolan och jag hörde nyheter om bomber sprang jag för att hämta dem, berättar Darine.

Darine flydde till Tripoli där hon fick stöd av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation LECORVAW som arbetar mot barnäktenskap och könsbaserat våld. Nu hjälper hon andra kvinnor som flytt.

- Jag vill tacka alla som hjälpt mig, men vi behöver också mer hjälp, säger Darine.

Mer än 4 miljoner människor har flytt Syrien, de flesta till grannländerna. Kvinnor är extra utsatta och blir ofta kvar i närområdet utan skydd och försörjning. Flickor och kvinnor utsätts för övergrepp, våld och tvångsäktenskap eller tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

- Både kortsiktigt och långsiktigt är det viktigt att stödja kvinnor. Det är de som under svåra förhållanden upprätthåller en vardag i familjen, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Kvinna till Kvinna bedriver sedan 14 år ett långsiktigt arbete för att stödja kvinnor i Mellanösterns konfliktområden. Vårt totala stöd till samarbetsorganisationer i området under 2014 var 47,5 miljoner kronor och vi finns på plats i Irak, Libanon och Jordanien.

100 kr räcker till att ge en kvinna som flytt från krig hälsoinformation, underkläder och hygienprodukter.

500 kr räcker till att förbättra en kvinnorättsorganisations arbete mot barnäktenskap.

1000 kr räcker till en session med psykosocialt stöd och traumabearbetning för 100 kvinnor som flytt från Syrien.

Det går att stödja och hjälpa kvinnor på flykt genom att sms:a FLYKT2015 till 729 80 så skänker du 100 kr, eller med valfritt belopp via Kvinna till Kvinnas 90-konto: 90 18 00-3

Bildtext: Här finns Kvinna till Kvinna på plats i Mellanöstern.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.