Gå direkt till innehåll
Utrymmet för bland annat kvinnorättsförsvarare krymper snabbt i konflikten kring Nagorno-Karabach
Utrymmet för bland annat kvinnorättsförsvarare krymper snabbt i konflikten kring Nagorno-Karabach

Pressmeddelande -

Kvinnors rättigheter hotas i konflikten kring Nagorno-Karabach

Under helgen som gick eskalerade konflikten i Nagorno-Karabach och har nu krävt över 100 människoliv, bland dem också civila.

Utvecklingen är tyvärr ingen överraskning för Kvinna till Kvinna och våra partners då vi arbetat i området i 15 år. Flera månaders militarisering, nationalistpropaganda och hatretorik ligger bakom den nuvarande utvecklingen.

Armenien och Azerbajdzjan, som står på varsin sida i konflikten, har på senare tid utökat kontrollen av sina medborgare och det råder en stor oro hos civilsamhällets organisationer i båda länder hur de nu ska kunna fortsätta sitt arbete.

Internet ligger nere i stora delar av länderna och både kvinnorättsförsvarare och fredsaktivister förföljs och hotas. Alla lokala fredsinitiativ har avbrutits och det demokratiska utrymmet krymper snabbt.

Kvinna till Kvinna har i Södra Kaukasien engelsktalande experter på kvinnors situation i regionen Nagorno-Karabach och även svensktalande experter på frågan i Stockholm.

För mer information, kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig, anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se   0733 60 91 25

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.