Gå direkt till innehåll
​Kvinnornas roll i Mellanösterns protester

Pressmeddelande -

​Kvinnornas roll i Mellanösterns protester

Kvinnorättsförsvarare från Libanon, Irak och Syrien på Sverigebesök

Unikt tillfälle till intervjuer

"Det är kvinnor och unga som står bakom protesterna i bland annat Irak och Libanon". Den slutsatsen drar Uppsalaprofessorn Isak Svensson i en intervju med TT 20 november. https://tt.omni.se/protestvagen-i-varlden-ung-ledarlos-folklig/a/RRXPea

Under tre dagar; 25 – 27 november, gästas Kvinna till Kvinna av utländska kvinnorättsförsvarare. Tre av dessa kan vara särskilt intressanta då de kan ge aktuella rapporter kring vad som pågår i deras hemländer Libanon, Irak och Syrien som alla står i fokus i den internationella nyhetsrapporteringen.

Zoya Rouhana, Libanon, är en av pionjärerna i arbetet för kvinnors rättigheter och mot våld mot kvinnor i landet. 1995 anordnade hon den första offentliga utfrågningen i arabvärlden av våldsutsatta kvinnor, vilket ledde till inrättandet av Arab Women Court (AWC). 1997 grundade Zoya Rouhana den första organisationen i Libanon för våldsutsatta kvinnor, LECORWAW, och 2005 grundade hon även KAFA, en organisation som verkar för nya och förbättrade lagförslag mot t ex våld i hemmet, exploatering av kvinnor och trafficking.

Ayaz Shalal Kado, 27, Irak, är en ung man, feminist och HBTQ-aktivist från irakiska Kurdistan. Han är medgrundare till Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Rasan som arbetar för kvinnors, ungdomars och HBTQ-gruppers rättigheter i Irak. Han har varit aktiv i debatten i sitt hemland kring religion, kvinnors, barns och allas lika rättigheter samt hedersbrott. Han arbetar även för FN:s befolkningsfond i Irak.

Sedan en månad är det tyst i nyhetsrapporteringen kring situationen för de människor som tvingats på flykt i samband med Turkiets invasion i Syrien den 9 oktober. Det betyder inte att läget har förbättrats.

Maria Al Abdeh från Syrien, baserad i Berlin, är chef för organisationen Women Now For Development (WND) som är det största syriska närverket för kvinnocentra i Syrien och närliggande länder. WND har varit en röst för de mest utsatta kvinnorna under den syriska konflikten och förespråkare för islamisk feminism och kvinnors rättigheter i Mellanöstern. Maria Al Abdeh har fått ett flertal internationella priser för sitt arbete.

Intervjutillfällen kan erbjudas under 25, 26, 27 november.

Seminarium på Östasiatiska Muséet, Stockholm i samarbete med Svenska Institutet, 27 november kl 15.45 – 16.30 Separat anmälan krävs. 

För bokningar av intervjuer samt seminarium, kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig, anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se 0733-609125

Ämnen


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.