Gå direkt till innehåll
Kvinnor på flykt från Ukraina riskerar våld, trafficking och utnyttjande

Pressmeddelande -

Kvinnor på flykt från Ukraina riskerar våld, trafficking och utnyttjande

Rysslands brutala invasion av Ukraina har nu pågått i två veckor. Mer än två miljoner ukrainare har redan flytt in i EU och Moldavien. Antalet människor på flykt som tar sig in i EU väntas bli fyra miljoner enligt unionens uppskattning, en av de största flyktingströmmarna globalt hittills det här århundradet.

Just nu är 90 - 95 procent av de flyktingar som anländer till dessa länder kvinnor, barn och gamla. Kvinnor på flykt är mer utsatta än män. De riskerar att sakna resurser – alltså pengar – och kan då bli utnyttjade på olika vis, till exempel genom trafficking och sexhandel. Kvinnor på flykt kan också utsättas för mer våld och sexuellt våld när de ses som att de inte har män som ”skyddar” dem. Enligt UNHCR utsätts en av fem kvinnor som är på flykt eller lever som internflyktingar för sexuellt våld. Kvinnor har också ofta ensamma ansvaret för en större grupp under flykten, både barn och äldre släktingar vilket gör att de inte snabbt kan lämna svåra områden.

FN-organet IOM (International Organization for Migration), varnar 9 mars för att den kaotiska situationen vid gränsen ökar risken för att flickor och kvinnor blir föremål för människohandel. Ukraina var redan tidigare ett av de största ursprungsländerna för trafficking i Europa. Hjälporganisationer vid gränsen vittnar redan om flera försök att plocka upp kvinnor och ensamkommande barn innan dessa hinner registreras som flyktingar.

Även inne i krigets Ukraina är kvinnor drabbade på andra sätt än män. Om striderna fortsätter på den här brutala nivån blir det fler civila offer och många – kanske de flesta – kommer att vara kvinnor, barn och äldre. En ännu större del av Ukrainas befolkning är på flykt inom landet och de flesta är även här kvinnor, barn och äldre. Det finns få organiserade hjälpinsatser för dem i nuläget vilket ökar risken för exploatering och utnyttjande.

Därför uppmanar vi alla aktörer som arbetar med att bistå ukrainska flickor och kvinnor på flykt på vägen, vid gränsen och i mottagandet att vara särskilt uppmärksamma på riskerna för utnyttjande och trafficking.

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Idag är Kvinna till Kvinna en av världens främsta kvinnorättsorganisationer med över 130 partnerorganisationer i mer än 20 länder runt om i världen.

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krigs- och konfliktdrabbade områden på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.