Gå direkt till innehåll
Kvinna till Kvinna fredsyogar i Almedalen

Pressmeddelande -

Kvinna till Kvinna fredsyogar i Almedalen

Kvinna till kvinna bjöd under måndagen 29 juni in politiker och näringslivsprofiler till Fredsyoga i Primes trädgård i Almedalen. Yoga betyder ”förening” och yoga är också ett andningshål för kvinnor i konfliktområden. Nadja Dolata, till vardags planeringsansvarig på Kvinna till Kvinna men även utbildad yogainstruktör, ledde passet.

Det är snart ett år sedan konflikten i Gaza. Trots svåra omständigheter samlades kvinnor i Gaza för att göra rörelseövningar, som yoga, under kriget sommaren 2014. Yogan är i sig ett fredsbudskap.

-Den första och den viktigaste principen inom den klassiska yogan är den om ickevåld. Genom att förena andning med rörelser, kropp och sinne knyter vi an till oss själva och världen runt omkring, säger Nadja Dolata.

Rörelserna under måndagens pass i Almedalen var desamma som kvinnorna i Gaza har fått lära sig under Kvinna till Kvinnas säkerhetsutbildning för att hantera stress och trauman.

”För att orka fortsätta hjälpa andra behöver vi stärka oss själva” säger kvinnorna på Gaza om varför de ändå hittade tid att yoga under kriget.

Kvinna till kvinna driver ständigt arbetet framåt med att stödja och stärka kvinnor i konfliktsituationer. Yoga är ett instrument bland många för att kvinnliga aktivister ska få kraft att kämpa vidare.

För att alla ska få chansen att testa Fredsyoga så har Kvinna till Kvinna tillsammans med Prime och Ljudbang AB lagt ut en kort yogaklass som du kan hitta i länken som är bifogad.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.