Gå direkt till innehåll
​Kvinna till Kvinna bevakar Syriensamtalen i Génève

Pressmeddelande -

​Kvinna till Kvinna bevakar Syriensamtalen i Génève

Kvinna till Kvinnas delegation är på plats i Génève för att bevaka de förberedande samtalen om fred i Syrien som startar idag 29 januari. Två gånger tidigare har fredsförhandlingarna om Syrien misslyckats. Att få till ett eldupphör står nu högst upp på agendan.

- Konflikten måste få ett slut. För att det ska vara möjligt kan förhandlingarna inte bara skötas av representanter för den manliga halvan av Syriens befolkning. Också kvinnor måste ingå i förhandlingsdelegationerna, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag.

Efter fem år av krig syns ännu ingen lösning på den blodiga konflikten och världens just nu värsta humanitära kris. FN:s särskilde sändebud för Syrien, Staffan de Mistura lyfte på presskonferensen i måndags särskilt vikten av att kvinnor inkluderas i fredssamtalen.

- I dagsläget är kvinnor helt underrepresenterade inför de förberedande samtalen. Också kvinnor inom det civila samhället, som deltagit i fredsbyggande aktiviteter och varit aktiva i humanitära insatser måste ha en röst och ges inflytande i den kommande förhandlingarna, säger Lena Ag.

Lena Ag och Saba Nowzari, ansvarig för Syrienfrågor, finns tillgängliga för kommentarer och analyser av samtalen som väntas pågå i sex månader.

Kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig, 0733 60 91 25 

anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se

Bilden: Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.