Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kampen mot sexuellt våld går framåt

I morgon står sexuellt våld i konflikthärjade områden på dagordningen för FN:s säkerhetsråd. Då presenterar Margot Wallström sin första årsrapport om insatser mot våldtäkter, sexslaveri och andra former av sexuellt våld. Kvinna till Kvinna välkomnar rapporten som visar att arbetet mot övergreppen inte är hopplöst.
 
Även om våldet mot kvinnor fortsätter oavbrutet har framsteg gjorts, framförallt i arbetet med att ställa förövare inför rätta. I Demokratiska Republiken Kongo har till exempel 150 personer ur den kongolesiska armén och polisen dömts för våldtäkter och andra former av sexuellt våld. Rapporten är den första som innehåller en lista över de mest eftersökta förövarna.
 
- När FN lägger ner resurser på och prioriterar arbetet mot sexuellt våld ger det resultat. Därför är det viktigt att det även i framtiden finns en särskild representant som jobbar med frågorna på samma nivå som Margot Wallström hittills gjort på sin post, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.
 
Säkerhetsrådet ska under torsdagen även debattera mandatet för FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i krig och konflikter. Mandatet löper ut i mars.
 
Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer i konfliktdrabbade områden som på olika sätt arbetar mot sexuellt våld. Det kan vara i form av juridisk rådgivning, skyddat boende eller psykosocialt stöd till offren.
 
- Sexuellt våld är ett effektivt vapen som trasar sönder familjer och samhällen. Det är inte bara ett oerhört brott mot den enskilda individen utan också ett hot mot freden. Under den arabiska våren har vi även sett hur sexuellt våld har använts som ett medel för politiskt förtryck, säger Lena Ag.
 
Debatten i säkerhetsrådet startar kl 10.30 i New York, lokal tid. (kl 16.30 svensk tid)
 
Här kan ni läsa FN:s generalsekreterares rapport om konfliktrelaterat sexuellt våld:

 

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.