Gå direkt till innehåll
Peter Jöback, Kakan Hermansson, Fanna Ndow Norrby och Katarina Ewerlöf
Peter Jöback, Kakan Hermansson, Fanna Ndow Norrby och Katarina Ewerlöf

Pressmeddelande -

​Kända svenskar engagerar sig för kvinnor på flykt

Kvinnor på flykt lever under förtvivlade förhållanden i flyktingläger och på osäkra rutter mot Europa. Fler behöver engagera sig för kvinnors svåra situation. Det anser en rad svenska skådespelare, artister och författare som deltar i en kampanj till stöd för kvinnor på flykt, ihop med Kvinna till Kvinna. 

– Det får vara nog nu, säger skådespelaren Katarina Ewerlöf.

Kvinnor på flykt är extra utsatta för våld och sexuella övergrepp och förövarna går nästan alltid fria. Stöd, vård och rehabilitering finns knappt att tillgå och rädsla för övergrepp gör att många flickor i flyktingläger inte vågar gå till skolan.

För att sätta ljus på den svåra situationen engagerar sig nu ett antal kända svenskar tillsammans med kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna i en julkampanj till stöd för kvinnor på flykt. Under parollen ”Bli en Femdefender” uppmanas människor att stå upp för och stödja kvinnors rättigheter på flykt.

– Jag är en Femdefender eftersom det handlar om internationellt systerskap, säger konstnären och programledaren Kakan Hermansson, en av kampanjens ambassadörer.

Författaren och skribenten Fanna Ndow Norrby menar att kvinnor alltid hamnar i kläm och förbises, inte minst i krig.

– Jag har haft turen att födas till kvinna i en del av världen där det inte är krig. Jag ser det som en systerlig självklarhet att utifrån min position försvara och stötta mina medsystrar oavsett var i världen de befinner sig.

Kvinnor flyr ofta ensamma eller tillsammans med sina barn. De har sämre resurser än män och tillfrågas sällan om sina behov.

– Jag blir en Femdefender eftersom jag genom att stötta kvinnor stöttar hela nationer, säger skådespelaren Jakob Eklund som tillsammans med artisten Peter Jöback och journalisten Alexandra Pascalidou utgör ytterligare tre av de ansikten som ingår i den digitala kampanjen som pågår fram till jul.

Mer om kampanjen på www.femdefenders.se (från 16 november)

PRESSFRUKOST Ons 16 november 09.30, Kommunikationsbyrån Hemma, Brännkyrkagatan 56, Stockholm

För mer information och anmälan, kontakta pressansvarig Ida Svedlund  

ida.svedlund@kvinnatillkvinna.se 0733-609125

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.