Gå direkt till innehåll
Devrim Mavi är Kvinna till Kvinnas nya styrelseordförande
Devrim Mavi är Kvinna till Kvinnas nya styrelseordförande

Pressmeddelande -

Journalist ny styrelseordförande för Kvinna till Kvinna

Kvinna till Kvinna fick på onsdagen en ny styrelse som består både av nyvalda och omvalda ledamöter. Ny ordförande efter Birgit Hansson blir Devrim Mavi, som har en bakgrund som journalist och chefredaktör för bland annat Arena och Hotellrevyn. Hon kommer närmast från Stockholms stadshus där hon varit kanslichef för Feministiskt Initiativ. Hon har suttit i Kvinna till Kvinnas styrelse sedan december 2013 och är sedan 8 maj 2019 dess nya ordförande.

Devrim, varför vill du bli ordförande i Kvinna till Kvinnas styrelse?

- Först vill jag säga att det är en stor ära för mig att få uppdraget! Jag har ett långt engagemang i att jobba med kvinnors rättigheter och för mig är det viktigt med den internationella feminismen och solidariteten över gränserna som Kvinna till Kvinna står för. Jag har redan suttit i styrelsen som ledamot i över fem år så jag känner organisationen väl.

I vilken riktning vill du ta Kvinna till Kvinna?

- Vi ska fortsätta vårt arbete för fred och kvinnors organisering. Kvinna till Kvinna växer och det är väldigt spännande att vi nu till exempel börjar arbeta i Ukraina. Idag finns det också stora utmaningar för kvinnorörelsen både i Sverige och övriga världen och det vill jag fokusera på.

Vilken ser du som din viktigaste uppgift?

- Att lyfta problemet med ett krympande utrymme för världens kvinnorättsförsvarare och deras möjligheter att göra sina röster hörda. Kvinna till Kvinna har många lärdomar att falla tillbaka på här, till exempel från arbetet på Balkan, där nationalismens påverkan på kvinnorörelsen är påtaglig. Vi har också tagit på oss en viktig roll i den offentliga debatten i Sverige med att lyfta nationalismens konsekvenser för kvinnors rättigheter och det är jag stolt över att vara en del av.

Kvinna till Kvinnas nya styrelse består av Devrim Mavi, ordförande, Viola Furubjelke, vice ordförande, Kajsa Wejryd, sekreterare, Maria Appelblom, Lars Jalmert, Johanna Mannergren (ny), Malin Almroth (ny), Lena Backhausen, ersättare, Tsehainesh Tekleab, ersättare (ny), Carina Andersson, ersättare (ny), Lisen Bergquist, ersättare (ny)

Ämnen


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

Relaterat material

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete.