Gå direkt till innehåll
Läget för kvinnor och barn är förtvivlat i västra Mosul. Foto: Christopher Herwig
Läget för kvinnor och barn är förtvivlat i västra Mosul. Foto: Christopher Herwig

Pressmeddelande -

IS stal allt - kvinnor och barn dör på sjukhusen i Mosul

Läget är mycket allvarligt för de 750 000 människor som är instängda i västra Mosul. Våra representanter vittnar om en förtvivlad situation där kvinnor dör i barnsäng eftersom IS har stulit alla medicinska förnödenheter. De få läkare som finns kvar försöker desperat rädda nyfödda genom att bygga om akvarier till kuvöser. Samtidigt sjunker temperaturen under noll i staden och till och med sopor säljs som bränsle. Ett kilo potatis kostar åttio kronor och ett ägg närmare trettio.

Våra samarbetsorganisationer i Irak ger hjälp och stöd till de kvinnor som trots allt lyckats fly från Mosul och från andra våldsutsatta delar av landet. De erbjuder hälsovård, hygienpaket och utbildning i första hjälpen, men även skydd och juridiskt stöd, hjälptelefonlinje för våldsutsatta kvinnor och psykosocialt stöd till kvinnor som varit med om svåra upplevelser.

De kvinnor som befriats efter att ha blivit våldtagna och utnyttjade under fångenskapen hos terrororganisationen IS, har ofta svårt att återvända till det irakiska samhället. De accepteras inte utan blir stigmatiserade och utfrysta och det har till och med förekommit hedersmord på dessa svårt utsatta och traumatiserade kvinnor.

Några av våra samarbetsorganisationer försöker nu förmå religiösa ledare i Irak att utfärda en deklaration om att dessa kvinnor är oskyldiga offer som istället ska få stöd och hjälp.

För mer information och kontakt med våra representanter:

Anna-Carin Hall, pressansvarig 0733-609125

anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se

Ämnen


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.