Gå direkt till innehåll
Irakiska kvinnoaktivister kräver skydd

Pressmeddelande -

Irakiska kvinnoaktivister kräver skydd

Våldsspiralen i Irak drabbar kvinnorna med full kraft. Tusentals kvinnor har kidnappats av IS, de våldtas och hålls som slavar, men även andra väpnade aktörer begår svåra övergrepp. De som lyckas fly lever ofta som hemlösa utan tillgång till adekvat skydd. Utsatta kvinnor tvingas sälja sina kroppar för att få mat för dagen. Kvinnoaktivister berättar också om hur den ökade tillgången på vapen i Irak gör att kvinnor utsätts för mer och grövre våld i hemmet, när alltfler män bär vapen.

Vid ett seminarium på Svenska Ambassaden i Bagdad den 4 mars som arrangeras av Kvinna till Kvinna tillsammans med svenska och norska ambassaderna kommer irakiska kvinnorättsförsvarare att framföra sina krav till Iraks kvinnominister och andra beslutsfattare. Det handlar bland annat om att internflyktingkvinnor måste ges skydd mot sexuellt våld och tillgång till medicinsk och psykosocial vård. Idag tillåter irakisk lagstiftning viss form av våld mot kvinnor, bl a slipper förövaren av våldtäkt straff om han gifter sig med sitt offer.

- Mycket av internationell uppmärksamhet riktas idag mot militära lösningar på konflikten, men om Sverige menar allvar med en feministisk utrikespolitik så måste vi lyssna på de kvinnorättsförsvarare som kämpar inne i Irak med livet som insats. De menar att för att nå en hållbar fred i Irak behövs internationella samfundets stöd för att bygga en fungerande stat som förmår skydda alla sina invånare, oberoende av etnicitet, religion eller kön, säger Petra Tötterman Andorff, Kvinna till Kvinnas biträdande generalsekreterare och på plats under seminariet i Badgad.

På seminariet i Bagdad deltar flera av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Irak, som Baghdad Women´s Association, Hawa som verkar i den krigsdrabbade Diyala-provinsen och Pana Centre Kirkuk, samt även Iraks nyutnämnda kvinnominister Bayan Nouri. Efter seminariet anordnas en presskonferens där irakisk press och TV kommer delta. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.