Gå direkt till innehåll
Intisar Al-Amyal får årets Per Anger-pris. Foto: Anne-Sophie Le Mauff
Intisar Al-Amyal får årets Per Anger-pris. Foto: Anne-Sophie Le Mauff

Pressmeddelande -

Irakisk kvinnorättsförsvarare får regeringens pris för demokrati och mänskliga rättigheter

Intisar Al-Amyal från Kvinna till Kvinnas partnerorgansation Iraqi Women´s League får årets Per Angerpris, den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati.

Intisar Al-Amyal har arbetat för kvinnors och flickors rättigheter i Irak i över två decennier. Hon får priset för att hon ”visar på ett starkt ledarskap i en extremt hotfull miljö genom att mobilisera stora grupper i arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter. Med mod och engagemang ger hon styrka och vägledning till de som tvekat och som nu väljer att ingå i en förändringsrörelse.”

- Vi är glada och stolta över att vårt långsiktiga arbete i Irak tillsammans med kvinnorättsorganisationer som Iraqi Women´s League nu får uppmärksamhet och erkännande, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnorättsarbetet i Irak sedan 2005. På senare år har säkerhetssituationen för kvinnorättsförsvarare avsevärt försämrats. Även om Iraks lagar skyddar kvinnor på papperet så har tilltagande konservativa och sekteristiska krafter på senare år i praktiken kraftigt begränsat kvinnors fri- och rättigheter. Under sommaren 2020 har flera aktivister utsatts för attentat eller mördats.

- Jag ser priset som en seger för varje kvinna i Irak. Det ger oss alla styrka att fortsätta kämpa, ge och arbeta mer för att förverkliga social rättvisa och jämställdhet, säger pristagaren Intisar Al-Amyal.

Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Irak stödjer bland annat kvinnor som blivit utsatta av terrorgrupper som IS, arbetar för att minska våld mot kvinnor, stödjer sårbara minoriteter, arbetar mot barnäktenskap, verkar för kvinnors och flickors rätt till utbildning och rättsstöd och främjar kvinnors politiska deltagande.

Per Angerpriset 2017 gick även det till en pristagare från en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer: Gégé Katana Bukuru från Demokratiska Republiken Kongo.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.