Gå direkt till innehåll
Heltäckande bild av palestinska kvinnors situation

Pressmeddelande -

Heltäckande bild av palestinska kvinnors situation

De kränkningar av mänskliga rättigheter som palestinska kvinnor utsätts för har sammanställts i en rapport av nätverket EMHRN. Rapporten – Palestinian Women’s Rights in EU-Israel and EU-Palestinian Authority relations – ger en heltäckande bild av palestinska kvinnors situation.

The Euro-Mediterranean Human Rights Network, EMHRN, har sammanställt en rapport om kränkningar av palestinska kvinnors mänskliga rättigheter. Rapporten visar att palestinska kvinnor får sina rättigheter kränkta både som ett resultat av Israels ockupation och av den palestinska myndigheten på Västbanken samt Hamas i Gaza.

Brott mot kvinnors rättigheter som en följd av ockupationen. Exempel:

  • Den fria rörligheten inskränks på grund av vägspärrar och separationsmuren.
  • Rivning av hus.
  • Fängslande och tortyr i israeliska fängelser.
  • Brott mot rätten till liv, ”hedersmord”.

Brott mot kvinnors rättigheter av de palestinska myndigheterna samt Hamas. Exempel:

  • Brott mot rätten till liv, när det gäller ”hedersmord” (brist på rättsligt skydd).
  • Begränsad arvsrätt.
  • Våld mot kvinnor i hemmet.
  • Begränsad tillgång till politiskt deltagande och beslutsfattande.


”Brist på frihet”
Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Palestinian Center for Human Rights, PCHR, deltog i arbetet med rapporten. PCHR samlade kvinno- och människorättsorganisationer i Gaza för att identifiera brott mot mänskliga rättigheter som kvinnor utsätts för på Gazaremsan.
   – Situationen i Gaza är speciell. Gaza har varit under belägring i sju år, och bristen på frihet och trygghet är bland de största problemen i våra liv, säger Mona Shawa från PCHR.

Rekommendationer till EU
Rapporten ger ett antal rekommendationer till EU och dess medlemsländer för att stärka kvinnors rättigheter.
  – EU bör ta rapportens budskap i beaktande och bedriva påverkansarbete mot ockupationen. Även Sverige kan spela en viktig roll, till exempel genom att uppmana EU att lyssna på kvinnorna i rapporten, säger Rana Al-Arja Khoury, handläggare för Kvinna till Kvinna i Jerusalem.


Kontakt:
Rana Al-Arja Khoury,
handläggare för Kvinna till Kvinna i Jerusalem,
rana.khoury@kvinnatillkvinna.se tel +972-542689401 (engelsktalande)


Vad är EMHRN?
Ett nätverk av drygt 80 organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter kring Medelhavet. http://www.euromedrights.org/eng/

Läs mer här:
http://kvinnatillkvinna.se/blog/2014/03/06/uppmaning-till-eu-agera-for-palestinska-kvinnors-rattigheter/



Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.