Gå direkt till innehåll
Grattis Raji Sourani och Denis Mukwege till det Alternativa Nobelpriset!

Pressmeddelande -

Grattis Raji Sourani och Denis Mukwege till det Alternativa Nobelpriset!

I dag stod det klart. Två av Kvinna till Kvinnas nära vänner tilldelas årets Right Livelihood pris, även kallat det Alternativa Nobelpriset! Raji Sourani från organisationen Palestinian Center for Human Rights som Kvinna till Kvinna samarbetar med sedan flera år och Doktor Denis Mukwege från Panzisjukhuset i DR Kongo. 

-  Vi är väldigt glada över beskedet! Det erkänner personer som under oerhört pressade situationer hittar konstruktiva vägar framåt. Trots motstånd från såväl Hamas som från Israel fortsätter Palestinian Center for Human Rights kampen för ett fungerande palestinskt rättssystem. Det är en av knäckfrågorna för att säkra de mänskliga rättigheterna och allas likhet inför lagen i Palestina – mäns som kvinnors, säger Lena Ag generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

-  Doktor Denis Mukwege är en av de viktigaste personerna i kampen mot det sexuella våldet i krig. Inte bara i DR Kongo utan runt om i världen har han fått ledare att lyssna och agera. Doktor Mukwege är ett levande bevis på att en person kan göra skillnad, säger Lena Ag.

Läs mer om pristagarna och prismotiveringen på Right Livelihoods hemsida.

Kvinna till Kvinna fick det Alternativa Nobelpriset 2002.

Palestinian Center for Human Rights (PCHR) arbetar med mänskliga rättigheter på Gazaremsan. Kvinna till Kvinna stöder PCHR:s utbildningar om kvinnors mänskliga rättigheter och deras arbete mot våld mot kvinnor, där de bland annat ger individuell rådgivning och kostnadsfri rättshjälp till våldsutsatta kvinnor. PCHR jobbar årligen med över 1 400 fall i Gazas Shariadomstolar, främst genom att ge rättsligt stöd. De besöker även kvinnliga fångar och utbildar unga Shariaadvokater.

Foto: Tom Knutson/Stina Berge, www.rightlivelihood.org


Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.