Gå direkt till innehåll
​Första folkhögskolan i Mellanöstern bara för kvinnor

Pressmeddelande -

​Första folkhögskolan i Mellanöstern bara för kvinnor

I januari 2016 startar den första utbildningen på organisationen Amez folkhögskola i Halabja i irakiska Kurdistan, om allt går som planerat. Kvinna till Kvinnas samarbetspartner Amez vill på detta sätt fortsätta det dagliga arbetet med att förbättra kvinnors villkor i regionen trots det allvarliga läget, flyktingsituationen och pågående konflikter i närområdet.

Halabja med 85 000 invånare ligger femton mil norr om Bagdad. Det är en fattig och hårt prövad stad i irakiska Kurdistan som står under ständigt hot från terrororganisationen IS avancemang. Här kämpar befolkningen fortfarande med konsekvenserna av den stridsgasattack som ägde rum 1988 när upp emot 10000 personer dödades.

Kvinnorna här har historiskt sett låg läskunnighet och en låg utbildningsnivå i allmänhet. Amez har tidigare drivit ett kvinnocenter som erbjuder olika typer av utbildningar på grundskolenivå och utökar nu detta med att starta en folkhögskola enligt nordisk modell där folkbildningstraditionen och dess metodik blir central.

Planen för Kvinna till Kvinnas samarbetspartner Amez är att den nya folkhögskolan i första hand startar en barnskötarutbildning, eftersom allt fler kvinnor i regionen börjar förvärvsarbeta och behöver barnpassning. Folkhögskolan och kvinnocentret kommer också att erbjuda utökade möjligheter för kvinnor att utöva idrott och träna även om sådana aktiviteter finns redan idag.

Det finns tillfälle att träffa Amez representanter, bland annat svensktalande Awaz Daleni, grundare och verksamhetsledare på Awez Center, på plats i Stockholm tisdag 10 mars.

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.