Gå direkt till innehåll
Första FN-resolutionen för kvinnliga människorättsförsvarare

Pressmeddelande -

Första FN-resolutionen för kvinnliga människorättsförsvarare

Den första FN-resolutionen någonsin om skydd för kvinnliga människorättsförsvarare har
antagits av FN:s generalförsamlings tredje kommitté. En välkommen nyhet idag på den internationella dagen för kvinnliga människorättsförsvarare. 

Resolutionen synliggör att kvinnliga människorättsförsvarare utsätts för hot, smutskastningskampanjer och sexuellt våld världen över på grund av sitt arbete.

"Resolutionen sänder ett starkt budskap till världens ledare. Kvinnorättsaktivister är nödvändiga i kampen för de mänskliga rättigheterna och stater har ett ansvar att se till att de kan utföra sitt arbete utan våld och trakasserier", säger Eva Zillén, senior rådgivare på Kvinna till Kvinna.

Den nya resolutionen uppmanar bland annat stater att anta lagar och policys för att skydda
människorättsförsvarare.

Processen fram till den nya resolutionen har varit komplicerad. I slutet av förhandlingarna ströks en paragraf. Detta efter påtryckningar från bland annat afrikanska länder, Vatikanen, Iran och Ryssland. Den strukna paragrafen säger att stater bör "starkt fördöma alla former av våld mot kvinnor och kvinnliga människorättsförsvarare och avstå från att åberopa sedvänjor, traditioner eller religiösa hänsyn för att kringgå sina skyldigheter."

“Det är djupt beklagligt att en så central paragraf strukits. Många kvinnorättsaktivister kämpar mot just sedvänjor och traditioner som kränker kvinnors mänskliga rättigheter. Är beskedet nu att just dessa sedvänjor ger männen rätt att misshandla kvinnor?” säger Eva Zillén.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.