Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En hårdför president går mot säker seger

Inför onsdagens presidentval i Azerbajdzjans vittnar människorättsaktivister att klimatet och förtrycket hårdnar. Den sittande presidenten Ilham Aliyev förutspås gå mot en säker seger och den enda verkliga motkandidaten Jamil Hasanli har svårt att bryta igenom regimens kontroll och nå ut till väljare.

-  Akuta frågor om korruption, mänskliga rättigheter, kvinnors situation liksom situationen för de 600 000 internflyktingarna hamnar långt ner på dagordningen. Aliyev fokuserar enbart på att behålla makten, säger Katarina Härröd, Kvinna till Kvinnas koordinator för Södra Kaukasus.

Enligt organisationer som Kvinna till Kvinna stödjer minskar utrymmet för människorätts- och demokratiaktivister och det blir svårare för delar av civilsamhället att verka. Något som bekräftas av Human Rights Watch. Trots detta har protester ägt rum och enligt Kvinna till Kvinnas kontakter märks mer aktiviteter nu än under de senaste tio åren. Utsikterna för ett maktskifte är dock små.

Tidigare val har kritiserats kraftigt av internationella valobservatörer. Sedan självständigheten 1991 har inga val klassats som fria och rättvisa. Enligt reportrar utan gränser ligger landet på 162:e plats bland 179 länder som granskats när det gäller mediefrihet.

Katarina Härröd kommer att befinna sig i Azerbajdzjan under valet och nås för frågor. Kvinna till Kvinna kan också ge kontakter till lokala organisationer. Bifogad PDF-fil innehåller frågor och svar om Azerbajdzjan.


Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.