Gå direkt till innehåll
Kvinna till Kvinnas partnerorganisation AWEN demonstrerar i Albanien, ett av de länder som befinner sig i processen för ett EU-inträde.
Kvinna till Kvinnas partnerorganisation AWEN demonstrerar i Albanien, ett av de länder som befinner sig i processen för ett EU-inträde.

Pressmeddelande -

Drygt 30 miljoner till jämställt EU-inträde

Kvinna till Kvinna har fått ett stöd på drygt 30 miljoner av Sida för att bidra till att sex Balkanländers väg till ett framtida EU-inträde ska bli så jämställd som möjligt. Pengarna ska gå till 13 kvinnorättsorganisationer i Albanien, Bosnien-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien. Dessa organisationer kommer att arbeta med att övervaka att ländernas EU-närmande inte glömmer bort kvinnors rättigheter. EU-närmandet är en lång process som innebär långtgående reformer i ansökarländerna och tuffa förhandlingar med EU och det är av yttersta vikt att EU i den här processen driver jämställdhetsfrågor lika hårt som andra frågor. Civilsamhällets kvinnorättsorganisationer har en detaljerad inblick i hur det står till med jämställdheten i ansökarländerna och kan därmed bidra med viktig information till EU kring hur länderna faktiskt sköter sig.

- Det här stödet gör det möjligt för oss att lyfta kvinnors rättigheter och jämställdhet gentemot EU. Vårt arbete har visat att dessa frågor tenderar att prioriteras bort om man inte konstant ligger på och påminner, säger Ristin Thomasson, Kvinna till Kvinnas regionchef för Västra Balkan.

  Det nya stödet ”EU Accession for Whom? Women´s Rights and Participation in the Western Balkans” löper under åren 2021 – 2026. Det bygger vidare på resultatet av Kvinna till Kvinnas tidigare Sida-stödda program för att stärka kvinnors rättigheter, deltagande och inflytande i västra Balkan. Syftet med dessa 30 miljoner är att fortsätta det viktiga arbete som påbörjats, att säkerställa att kvinnorättsorganisationers röster finns med som en naturlig del i EU:s utvidgning.

  För mer information, kontakta Ristin Thomasson, regionchef Västra Balkan ristin.thomasson@kvinnatillkvinna.se 073-2733443

  Ämnen

  Kategorier


  Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Idag är Kvinna till Kvinna en av världens främsta kvinnorättsorganisationer med över 130 partnerorganisationer i mer än 20 länder runt om i världen.

  Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krigs- och konfliktdrabbade områden på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

  Presskontakt

  Anna-Carin Hall

  Anna-Carin Hall

  Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

  En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

  Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.