Gå direkt till innehåll
Det sexuella våldet i krig och konflikter måste stoppas

Pressmeddelande -

Det sexuella våldet i krig och konflikter måste stoppas

I år är det 30 år sedan Kvinna till Kvinna bildades som en reaktion på det sexuella våld som kvinnorna utsattes för i kriget på Balkan. Då gick vi starkt ut och uppmärksammade det internationella samfundet på de grymheter som skedde. Vi frågade oss själva och världen: ”Hur kan det komma sig att vi har ett krig mitt i Europa i modern tid och hur det är möjligt att kvinnorna i detta krig kan utsättas för sådana grymheter?”

Det är med stor sorg som vi nu, 30 år senare, befinner oss i en situation där vi fortfarande regelbundet måste fördöma aktörer som brutalt väljer att terrorisera civilbefolkningen och våldföra sig på kvinnor och flickor. Rapporterna om hur ryska soldater använder sig av sexuellt våld i Ukraina har vi fått i över ett års tid. Hamas vidriga våldtäkter mot israeliska kvinnor den 7 oktober, israeliska fångvaktares sexuella trakasserier av kvinnliga palestinska fångar, sexuella övergrepp på unga kvinnor i de iranska fängelserna, militära grupper i Demokratiska republiken Kongo som fortsätter det flera decennier långa våldet mot kvinnor och flickor och det sexuella våldet mot kvinnor i Sudan där nya konflikter bröt ut i början av året.

Listan kan göras sorgligt lång och straffriheten för dessa brott är oacceptabel.

Just nu har vi fler väpnade konflikter än någonsin sedan andra världskriget. Och det sägs att även om vi inte har ett världskrig så lever vi just nu i en värld full av krig[1].

Enligt FN[2]lever 614 miljoner kvinnor och flickor i konfliktdrabbade länder i dag, vilket är 50 procent mer än för fem år sedan. Det är 614 miljoner kvinnor och flickor som lever i enorm utsatthet och som löper stora risker att utsättas för olika former av genusbaserat våld, inklusive det konfliktrelaterade sexuella våldet.

I vår nya rapport ”They came together not to be silenced” vittnar kvinnorättsförsvarare från olika konflikter dessutom om ökade nivåer av mäns våld mot kvinnor i hemmet, vilket också är ett resultat av de psykosociala effekter som krig har på såväl återvändande soldater som befolkningen i sin helhet[3]. Vår rapport visar också att många stater inte bara har varit oförmögna men även ovilliga att ge utsatta kvinnor skydd, stöd och upprättelse och att hålla förövare till svars, vilket har lett till en näst intill total straffrihet för dessa brott.

30 år efter kriget på Balkan och Kvinna till Kvinnas grundande står det klart att världen inte har blivit bättre för de kvinnor som lever i konflikter. I år tänder vi fem ljus i stället för fyra i Kvinna till Kvinnas adventsljusstake för att visa att ljuset och hoppet behövs mer än någonsin. Men det räcker inte med ljus och hopp. 2023 års bokslut visar med tydlighet att vårt arbete behövs mer än någonsin och att mycket mer krävs från det internationella samfundet för att förhindra och stoppa dessa oerhörda brott, och för att säkerställa att kvinnor får upprättelse och att förövare hålls till svars.

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med över 100 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.