Gå direkt till innehåll
”Arab Woman of the Year”: Hanaa Edwar

Pressmeddelande -

”Arab Woman of the Year”: Hanaa Edwar

Den irakiska kvinnorättskämpen Hanaa Edwar, som under många år samarbetet med Kvinna till Kvinna, tilldelas utmärkelsen ”Arab Woman of the Year”.

I mer än 40 år har Hanaa Edwar jobbat aktivt för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och demokrati. Hon är generalsekreterare för irakiska Al-Amal Association, en icke-statlig organisation som verkar för fred, respekt för mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling i Irak.

Hanaa Edwar har vid flera tillfällen genom åren deltagit i Kvinna till Kvinnas arrangemang, både i
Sverige och Irak.

”Hanaa Edwar betyder mycket för kvinnorörelsen i Irak, och vi på Kvinna till Kvinna gläds med henne! Vi finns på plats i Irak och vet att kvinnorättskämpar ofta möter hårt motstånd i sin vardag, när de kämpar för kvinnors rättigheter i ett starkt patriarkalt och konservativt samhälle. En utmärkelse som denna är ett erkännande av att deras arbete är viktigt”, säger Lena Ag, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna.

Hanaa Edwar är även en av grundarna av det irakiska nätverket Iraqi Women’s Network, som består av över 80 kvinnoorganisationer och grupper. Hon har lett otaliga kampanjer för kvinnors rättigheter och jämställdhet samt jobbar för att stärka kvinnors roll i beslutsfattande positioner och i den konstitutionella processen.

Utmärkelsen ”Arab woman of the Year” delas ut av Takreem, ett arabiskt initiativ som årligen hedrar tio personer i olika kategorier som bidrar till att minska stereotyper av araber.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.