Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Anna Lindh-priset 2012: Kvinna till Kvinnas partner Center for Roma Initiatives prisas idag!


Årets Anna Lindh-pris går till Center for Roma Initiatives som Kvinna till Kvinna samarbetar med i Montenegro. Grundarna Fatima Naza och Fana Delija prisas för att ”med stort mod och glödande engagemang” kämpa för romska kvinnors rättigheter.

- Fanas och Fatimas arbete visar vilken kraft unga kvinnor bär på om de får möjlighet att utveckla sitt engagemang. Under svåra omständigheter lyckas de förbättra situationen för romska kvinnor. Vi känner oss stolta över deras framgång och över vårt samarbete, säger Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Fatima Naza och Fana Delija engagerade sig tidigt för romska kvinnors rättigheter i Montenegro, genom en telefonjour med juridisk och psykologisk rådgivning. Med tiden bildades Center for Roma Initiatives och de båda grundarna startade även ett nationellt nätverk för unga romska kvinnor. Idag fungerar de bland annat som experter och rådgivare till Montenegros regeringsråd gällande frågor om romska kvinnors situation och mänskliga rättigheter.

Romska kvinnor lever under dubbel diskriminering i Montenegro, liksom i stora delar av Europa. Dels diskrimineras de i samhället i stort, dels begränsas deras valmöjligheter av familjen och den egna gruppen. 

Genom insatserna från Center for Roma Initiatives får fler romska kvinnor tillgång till sjuk- och hälsovård och tjejer kan gå klart skolan. Det betyder att fler romska kvinnor går på universitetet och får arbete.  

Anna Lindh-priset på 150 000 kronor delades ut i Riksdagens andrakammarsal den 18 juni kl 16.00-18.00. Även förra årets Anna Lindh-pris gick till en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer – Center for Liberian Assistance i Liberia.

Anna Lindhs Minnesfonds styrelses motivering lyder:
Med stort mod och glödande engagemang kämpar Fatima Naza och Fana Delija för romska kvinnors rättigheter. Genom organisationen Center for Roma Initiatives ger de ett ovärderligt stöd för romska kvinnor i Montenegro. Center for Roma Initiatives sprider kunskap, ger utbildning och ökar självkänslan hos en sedan länge förtryckt grupp. Europas diskriminering av romer är en skam och ett svek mot idén om att alla människors lika värde. Med skärpa och kraft utmanar Center for Roma Initiatives rådande fördomar och kräver lika rättigheter. Center for Roma Initiatives och dess grundare är ett föredöme att inspireras av.

För mer information:

Annika Flensburg, pressansvarig, Kvinna till Kvinna
E-post: annika.flensburg@kvinnatillkvinna.se, mobilnummer: 0733-609 125
Katarina Hellström, kommunikatör, Anna Lindhs Minnesfond 0703-396573

 

 

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.