Gå direkt till innehåll
Agendan om kvinnor, fred och säkerhet ständigt aktuell

Pressmeddelande -

Agendan om kvinnor, fred och säkerhet ständigt aktuell

FNs säkerhetsråd uppmärksammar den 13 oktober 15-årsdagen av resolution 1325 med en debatt i Säkerhetsrådet där bland annat utrikesminister Margot Wallström deltar. Även Kvinna till Kvinna är på plats.

Resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet (FNs resolution 1325) var banbrytande när den kom år 2000. Det var första gången FNs säkerhetsråd engagerade sig i kvinnors fredsarbete och erkände att de har särskilda behov av säkerhet. Den svenska regeringens feministiska utrikespolitik är ett sätt att svara upp mot resolutionen.

13 oktober presenteras även Säkerhetsrådets rapport ”Global Study on the implementation of resolution 1325”. Global Study slår fast att freden blir mer effektiv och håller längre om kvinnor varit med i fredsprocessen. Detta är ett av de viktigaste resultaten.

Rapporten visar också att världen är på väg åt rätt håll med ett bredare perspektiv på säkerhet. Ingen tror längre att fred blir till bara för att de stridande parterna skakar hand och skriver under ett eldupphöravtal. Mänsklig säkerhet blir viktigare än staters säkerhet.

Fortfarande finns mycket kvar att göra. Kvinnor i civilsamhället måste få mer stöd i sitt fredsarbete. Sexuellt våld som konfliktvapen måste uppmärksammas och bestraffas i högre grad, och utsatta kvinnor måste få upprättelse och kompensation.

- Kvinnorörelsens arbete i konfliktländer är ett långsiktigt motgift mot extremism och fundamentalism. Förstår vi det så förstår vi varför det är så viktigt att skydda och stödja kvinnorättsaktivister, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag.

Det är också anmärkningsvärt att så lite har hänt inom FNs egna led. Få kvinnor har höga positioner eller är chefsmedlare och inte många kvinnor arbetar fredsbevarande inom organisationen, varken militärt eller civilt.

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag finns tillgänglig för intervjuer och kommentarer i New York under dagarna kring Säkerhetsrådets debatt. 

Bilden: Riens sans les Femmes är en kampanj från Kongos kvinnorättsförsvarare i syfte att ändra vallagen så att fler kvinnor nomineras till politiska poster.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.