Gå direkt till innehåll
​Afrikanska fredsförhandlingar helt utan kvinnor

Pressmeddelande -

​Afrikanska fredsförhandlingar helt utan kvinnor

Kvinna till Kvinna lanserar idag tillsammans med International Alert en rapport, ”Gender Audit” som lägger en genusanalys på fredsavtalet som slöts 2013 mellan Demokratiska Republiken Kongo, länderna i den så kallade Stora Sjöregionen i östra Kongo och FN. Rapporten lanseras i New York 20 oktober under de veckor som uppmärksammar att det är femton år sedan FN:s banbrytande resolution om kvinnor, fred och säkerhet (Res 1325).

Resultatet av analysen är nedslående. Genusperspektiv fattas inte bara i det afrikanska fredsavtalets ramverk utan kvinnor är frånvarande i fredsavtalet rakt igenom. Inga kvinnor fredsförhandlade eller har någon som helst position när det gäller att se till att fredsavtalet genomförs.

Kvinna till Kvinna gjorde redan 1995 den första genusanalysen någonsin av ett fredsavtal, det så kallade Daytonavtalet på Balkan. Efter det har mängder av rapporter och studier visat hur viktigt det är att kvinnor deltar i fredsförhandlingar inte bara av rättviseskäl utan för att freden blir mer varaktig. Det handlar ytterst också om mänskliga rättigheter. Kvinna till Kvinna arbetar ständigt för att kvinnor ska bli mer delaktiga i fredsprocesser.

Bilden: Consolatrice Bukuru är en av många unga kongolesiska kvinnor som har valt att engagera sig i kvinnorörelsens fredsarbete.Foto: Cato Lein

För mer information, kontakta Anna-Carin Hall 0733-609125

anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.